De term encryptie of in het Engels encryption valt regelmatig als het gaat om het beveiligen van data die via online systemen waaronder het internet wordt verstuurd. We maken hier dagelijks gebruik van, zelfs op momenten dat dit niet zo opvalt. Gegevens die privacygevoelige informatie bevatten moten uiteraard op een dusdanige wijze worden verstuurd dat deze gegevens niet kunnen worden onderschept en vervolgens misbruikt door criminelen. Goede beveiliging is dan ook essentieel, zeker als het gaat om financiële transacties of het versturen van medische gegevens en andere gevoelige informatie.



Veilig betalingsverkeer via het internet


Betalen met iDeal of met een creditcard of andere elektronische betaalmethodes online is bijna niet meer weg te denken uit onze maatschappij. We kunnen ons bijna niet meer voorstellen dat we vroeger een formuliertje moesten invullen, dat naar de bank brengen of per post opsturen waarna een betaling werd verwerkt. Nu betalen we massaal online en doen daar ook onze overige bankzaken. Maar daardoor worden er wel gevoelige gegevens via het internet verstuurd zoals inlogcodes om bij de bankgegevens te komen en betalingen. Hierbij wordt encryptie toegepast. De gegevens die je verstuurt via het internet als je online een betaling doet of als je je bankgegevens inziet of muteert, worden zodanig verstuurd dat ze niet kunnen worden onderschept om vervolgens te worden misbruikt.



Hoe weet ik of mijn gegevens worden versleuteld?


Encryption of ook wel versleuteling wordt kenbaar gemaakt via het adres van de website. Dat begint met https://. Ook is een slotje te zien in de balk waar het webadres staat en bij sommige browsers kleurt de balk groen ten teken dat de verbinding veilig is. Voordat je een online betaling doet of je bankzaken gaat beheren is het belangrijk te controleren of de website deze kenmerken van encryptie heeft. Als dat niet het geval is loop je het risico dat je betaalgegevens in verkeerde handen vallen. Daarnaast is het overigens belangrijk dat je altijd gebruik maakt van een beveiligde internetverbinding.



Waar heb ik een veilige internetverbinding?


Als je gebruik maakt van je eigen Wifi verbinding thuis dan is deze vrijwel altijd beveiligd met een wachtwoord. Je kunt dan veilig gebruik maken van diensten als internetbankieren en online betalen. Als je gebruik maakt van gratis Wifi, zoals op de camping, in de trein of in een hotel of museum dan is de verbinding een stuk minder veilig. Je kunt dan alsnog wel een online betaling doen, omdat de website gebruik maakt van encryptie, maar het is verstandiger om dit niet te doen. Alleen als je voor het inloggen op het netwerk gebruik moet maken van een wachtwoord is de verbinding veilig. Maar ook dan, en zeker in het buitenland, is het belangrijk op te letten dat je een veilige https:// verbinding hebt voordat je geldzaken gaat regelen.


Waar wordt encryptie nog meer toegepast?



Encryptie wordt ook gebruikt voor berichtenverkeer. Een populaire app als WhatsApp maakt er bijvoorbeeld gebruik van. Deze beveiliging zorgt ervoor dat derden jouw berichtenverkeer niet kunnen onderscheppen en vervolgens gebruik maken van de op deze manier verkregen informatie. Opsporingsdiensten kunnen in sommige gevallen wel de data opeisen voor een strafrechtelijk onderzoek. Maar in het geval van WhatsApp claimt het bedrijf zelf ook de informatie niet te kunnen kraken.