De ontelbare toepassingen van een SOC

SOC staat voor System-On-Chip. Het gaat om computertechnologie die door middel van 1 simpele chip in een apparaat wordt ingebouwd. Omdat chips steeds krachtiger en tegelijk goedkoper worden zijn er steeds meer toepassingsmogelijkheden. In veel apparaten in en om het huis en ook in specialistische apparatuur is een SOC ingebouwd om het apparaat goed te laten werken.

SOC’s zijn niet meer weg te denken uit ons leven

Je hebt waarschijnlijk zonder dat je het besefte dagelijks te maken met SOC’s. Ze zitten bijvoorbeeld in een smartphone, maar ook in een pinautomaat, magnetron of wasmachine. Al deze apparaten zijn computergestuurd. Ze zijn in staat om handelingen uit te voeren als ze een bepaalde opdracht krijgen. Daar komt nog bij dat veel apparaten in staat zijn om een ‘noodsituatie’ te herkennen en daarbij direct uit te schakelen. Denk aan een apparaat wat oververhit raakt en zichzelf uitschakelt voordat het in brand vliegt.

Toepassingen in het bedrijfsleven

Natuurlijk wordt een SOC ook toegepast in het bedrijfsleven. Een operatierobot in een ziekenhuis bijvoorbeeld wordt door een SOC aangestuurd. Een volautomatisch zaagsysteem om grote platen staal op maat te zagen eveneens. In het bedrijfsleven zorgen SOC’s ervoor dat bepaalde werkzaamheden sneller en efficiënter kunnen worden uitgevoerd. Hoewel dit in sommige gevallen banen kost, zijn er natuurlijk ook weer mensen nodig om de apparatuur in te stellen en aan te sturen. Het is tot nu toe nog niet mogelijk dat een robot zonder dat een chirurg meekijkt een operatie uitvoert. Ook in een fabriekshal gebeuren nog steeds de meeste handelingen onder toezicht van minimaal een paar mensenogen.

Waaruit is een SOC opgebouwd?

Een SOC bestaat standaard uit een aantal onderdelen. Een microprocessor, ROM- of RAM geheugen maken er altijd dele van uit. Verder een klok, externe interfaces zoals USB of Ethernet, en een spanningsregelaar. Voordat een SOC in een apparaat wordt ingebouwd wordt deze uiteraard getest op juiste werking. Bij een storing wordt soms de gehele SOC vervangen, maar het is ook mogelijk om een los onderdeel te vervangen om een probleem op te lossen. Ook kan een SOC worden geüpdatet om aan nieuwe eisen te kunnen voldoen.

De toekomst van de SOC

De komende decennia zal de SOC nog verder ingeburgerd raken in onze maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van apparaten die handelingen voor ons uitvoeren op afstand. Het is nu al mogelijk om het licht aan te doen als je niet thuis bent of de verwarming alvast een graadje hoger te zetten als je over een uur thuiskomt en niet in een koud huis wilt arriveren. Dit soort toepassingen kunnen in veel gevallen worden aangestuurd via een app op je smartphone, zodat je deze overal kunt benaderen. Ook in het bedrijfsleven gaan de ontwikkelingen nog steeds gestaag door. De medische wetenschap maakt er bijvoorbeeld dankbaar gebruik van voor het uitvoeren van complexe operaties of het behandelen van patiënten. Maar ook bij de productie van allerlei goederen wordt de SOC steeds vaker ingezet. Bang hoeven we voor deze ontwikkelingen niet te zin, we zullen er uiteindelijk allemaal van kunnen profiteren.

soc

Contact