MDR vs traditionele SOC: Welke oplossing past bij jou?

MDR versus traditionele SOC: Welke oplossing past het beste bij jouw organisatie?

In de snel evoluerende wereld van cybersecurity worden organisaties geconfronteerd met een steeds complexer dreigingslandschap. Organisaties moeten kiezen uit een breed scala aan oplossingen om hun systemen en data te beschermen. Twee veelvoorkomende benaderingen zijn de traditionele Security Operations Center (SOC) en Managed Detection and Response (MDR). Hoewel beide oplossingen dezelfde kernfunctie delen—het detecteren en reageren op cyberdreigingen—hebben ze elk unieke voordelen en beperkingen. De vraag is dan ook: welke past het beste bij jouw organisatie?

Wat is een traditionele SOC?

Een traditionele SOC is een intern of extern team van beveiligingsexperts dat continu systemen monitort op verdachte activiteiten. Dit team maakt gebruik van verschillende tools, zoals Security Information and Event Management (SIEM) systemen, om allerlei systeem events te correleren, bedreigingen te identificeren, prioriteren en erop te reageren. Het idee achter een SOC is om snel en effectief te reageren op incidenten, vaak door middel van handmatige interventies.

In veel organisaties zou een SOC de ruggengraat van hun cybersecurity-infrastructuur moeten zijn. Het vereist echter aanzienlijke investeringen in technologie, en voornamelijk in personeel en training. Dit kan vooral uitdagend zijn voor organisaties die moeite hebben om voldoende gekwalificeerde beveiligingsexperts aan te trekken en te behouden. Dit geldt bij zowel bij een interne SOC als een externe SOC-as-a-Service leverancier. Bovendien is de kwaliteit afhankelijk hoe goed het SOC-personeel getraind is om allerlei nieuwe bedreigingen efficiënt te prioriteren.

Wat biedt Managed Detection and Response (MDR)?

MDR is een relatief nieuwe benadering, waarbij een externe leverancier verantwoordelijk is voor het monitoren, detecteren en reageren op bedreigingen binnen de IT-infrastructuur van een organisatie. Het grote voordeel van MDR is dat het zowel de technologie en de 24/7 bemande bewaking biedt, zonder de noodzaak voor een onderhouden van volledig interne SOC. MDR maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals machine learning en gedragsanalyse om verdachte activiteiten te detecteren en biedt bovendien vaak automatische responsmogelijkheden.

Een van de belangrijkste voordelen van MDR is de eenvoudige toegang tot wereldwijd gespecialiseerde kennis. MDR-leveranciers beschikken vaak over internationale teams van experts die dagelijks werken met globale geavanceerde dreigingsinformatie en aanvalstechnieken, wat kan helpen bij het sneller herkennen en aanpakken van nieuwe bedreigingen. Deze oplossing vereist geen grote initiële investeringen in technologie en kan daarom aantrekkelijk zijn voor middelgrote organisaties die niet de middelen hebben om een volledig SOC op te zetten.

Traditionele SOC versus MDR: Waar zit het verschil?

Hoewel zowel een traditionele SOC als MDR gericht zijn op het bewaken en beschermen van een organisatie, zijn er enkele belangrijke verschillen. Het grootste verschil zit in de aanpak en schaalbaarheid:

  1. Personeelsinzet: Een SOC vereist een intern team van cybersecurityspecialisten, wat kan leiden tot hoge kosten en uitdagingen bij het werven van gekwalificeerd personeel. MDR daarentegen biedt toegang tot externe expertise, wat de personeelsbehoefte binnen de organisatie aanzienlijk vermindert.
  2. Respons: In een traditionele SOC is de respons vaak afhankelijk van de snelheid en expertise van het interne team. Dit kan resulteren in vertragingen als er onvoldoende capaciteit of kennis beschikbaar is. MDR-oplossingen zijn vaak geautomatiseerd, wat betekent dat ze sneller kunnen reageren op incidenten, zelfs buiten kantooruren.
  3. Technologie: Een SOC maakt vaak gebruik van flexibele (open) SIEM-systemen om allerlei events uit bestaande logbestanden te kunnen analyseren. Gegenereerd vanuit zowel security producten als specifieke klant specifieke applicaties. Terwijl MDR meestal eigen (gesloten) geavanceerdere technologieën inzet om specifieke security events te analyseren. Hierbij wordt dan vaker efficiënt AI en gedragsanalyse toegepast, om afwijkingen snel te detecteren.
  4. Kostenstructuur: Traditionele SIEM/SOC's brengen doorgaans hogere initiële direct en indirecte kosten met zich mee vanwege de aanschaf en gebruik van SIEM technologieën, het definiëren en implementeren van de specifieke gewenste ‘use cases’ en de inzet en training van personeel. MDR daarentegen is vaak een all-in service-gebaseerde oplossing met voorspelbare kosten, wat kan helpen om de budgettering eenvoudiger te maken.

Welk model past bij jouw organisatie?

De keuze tussen een traditionele SIEM/SOC en MDR hangt af van de specifieke behoeften en middelen van de organisatie. Voor grotere organisaties met de middelen om een intern SOC op te zetten en de capaciteit om een team van hooggekwalificeerde cybersecurityspecialisten te onderhouden, kan een traditionele SOC de voorkeur hebben. Door de flexibiliteit van een onderliggend SIEM biedt volledige controle over de beveiligingsprocessen en kan exact worden afgestemd op de interne risico- en compliancebehoeften.

Aan de andere kant, als de organisatie snel moet opschalen of moeite heeft om de juiste beveiligingsspecialisten te vinden, kan MDR een effectievere oplossing zijn. Het biedt toegang tot een team van experts en de nieuwste technologieën zonder de noodzaak om grote investeringen te doen in een intern team of infrastructuur.

Het kiezen van de juiste oplossing

Welke keuze men ook maakt, het is belangrijk om de balans te vinden tussen kosten, complexiteit, processen, organisatie en effectiviteit. De juiste oplossing hangt af van de interne middelen, risicoprofiel, organisatorische en operationele behoeften. Door de sterke en zwakke punten van zowel SOC als MDR te begrijpen, kan de organisatie een goed onderbouwde beslissing nemen die past bij de unieke vereisten van jouw beveiligingsstrategie.