Heeft een hacker altijd slechte bedoelingen?
Een hacker is iemand die met kwade opzet probeert in computersystemen in te breken om data te stelen en daar zijn voordeel mee te doen. Althans, dat is de algemene opinie bij het woord hacker. Een hacker is iemand die op een zolderkamertje midden in de nacht probeert om de beveiliging van een website te omzeilen. Het doel is data bemachtigen van het bedrijf of zijn klanten en daar vervolgens mee aan de haal te gaan. Maar er zijn ook hackers die helemaal geen verkeerde bedoelingen hebben, Hackers s Hertogenbosch.
De ethisch hacker
Steeds meer bedrijven hebben zogenaamde ethisch hackers in dienst. Dit zijn mensen die erin gespecialiseerd zijn om in computersystemen in te breken. Maar zij doen dat uitsluitend met goede bedoelingen. Een ethisch hacker tracht een computersysteem binnen te komen om op die manier datalekken op te sporen. Als een ethisch hacker dit voor elkaar krijgt, dan kan iemand met minder goede bedoeling dit immers ook. Bedrijven doen hier hun voordeel mee. Als de hacker een lek vindt dan meldt hij dit zodat het probleem kan worden opgelost. Ethisch hackers zijn niet altijd in dienst van een bedrijf, er zijn ook mensen die dit als hobby doen en vervolgens hun bevindingen keurig met het desbetreffende bedrijf delen.
Hackers s Hertogenbosch
Sommige hackers zoeken na een geslaagde inbraakpoging contact met de media om daar een datalek aan de kaak te stellen. Sommigen doen dat direct, sommigen alleen nadat ze het desbetreffende bedrijf hebben ingelicht en daar geen reactie van kregen. Een goede krant of online nieuwsdienst zoekt altijd contact met het desbetreffende bedrijf om hun kant van het verhaal te horen. Dit heet hoor en wederhoor en is een goed journalistiek gebruik. Media die informatie van een hacker in handen krijgen, of dit nu een ethisch hacker is of niet, publiceren doorgaans alleen over de bevindingen. Zij zullen niet snel de informatie die via de hack is ‘buitgemaakt’ in de openbaarheid brengen. Dit kan strafbaar zijn en bovendien is het niet handig voor de goede naam van het desbetreffende medium.
Hoe werken hackers?
Om hacker te worden heb je het nodige talent en inzicht nodig. Je moet weten hoe computerprogramma’s en vooral websites werken. Voor het internettijdperk gebeurden hacks vaak met behulp van programmaatjes die werden meegestuurd met een softwareprogramma. Werd dit programma op de computer geïnstalleerd dan werd ook meteen het virus op de pc gezet. Vandaag de dag gaan hacks vooral via het internet. Denk aan het versturen van phishing mails waarmee criminelen vooral uit zijn op bankgegevens van nietsvermoedende internetgebruikers. Maar niet alleen bankgegevens zijn gewild, maar ook inlog gegevens van bijvoorbeeld webshops. Hiermee kan de hacker immers op jouw kosten bestellingen plaatsen.
Goede beveiliging is essentieel
Online bedrijven moeten al het mogelijke doen om hackers buiten de deur te houden. Maar ook internetgebruikers hebben hierin een verantwoordelijkheid. Zij moeten goed opletten of ze op de jusi9te website zitten en niet inloggen op een goed nagemaakte kopie. Let dus altijd op of de naam in de browserbalk klopt en of een bestelproces of banktransactie normaal verloopt. Zo niet, log dan direct uit en waarschuw het desbetreffende bedrijf dat er mogelijk sprake is van een hack.