Het bedrijf Gemalto produceert chipkaarten voor computers. Gemalto ontstond in 2006 door een fusie van het Nederlandse bedrijf Axalto en het Luxemburgse Gemplus. Anno 2019 draait het bedrijf en omzet van ruim 3 miljard euro per jaar en heeft het een marktaandeel van 30% in Europa. Wereldwijd is het marktaandeel zelfs 50%. Gemalto werd in 2019 overgenomen door Thales, een Frans bedrijf dat elektronica maakt voor Defensie. Deze overname werd vooraf gegaan door een eerder overnamebod dat werd afgeslagen. Voor de overname werd een bedrag van rond de 4,75 miljard euro op tafel gelegd. Het doel van Thales was om minimaal 67% van de aandelen in handen e krijgen. In 2019 was dit doel ruimschoots bereikt met een aandeel van ruim 85% in Gemalto.


De activiteiten van Gemalto



Gemalto is een bedrijf dat vooral chips en chipkaarten maakt voor beveiligingsdoeleinden. Denk bijvoorbeeld aan de beveiliging van paspoorten, maar ook chipkaarten voor auto’s en telefooncentrales worden door Gemalto gemaakt. Het bedrijf heeft 3 hoofd divisies te weten Security, Secure Transactions en Telecommunications. Onder de divisie Telecommunications produceert het bedrijf ook chipkaarten voor smartphones, deze markt staat erg onder druk vanwege de grote concurrentie. Maar gelukkig heeft Gemalto nog vele andere disciplines waar zij minder concurrentie van andere bedrijven ondervinden. Gemalto is dan ook nog steeds een gezond en winstgevend bedrijf.



Een wereldwijd opererend bedrijf


Gemalto is een bedrijf dat wereldwijd zaken doet. Begonnen in Europa sloeg het bedrijf al snel de vleugels uit naar andere werelddelen. Gemalto heeft nu vestigingen in zowel Afrika, Latijns Amerika, Noord Amerika, Azië en het Midden-Oosten. Onder de vele vestigingen wereldwijd zijn ook nog steeds twee Nederlandse kantoren, te weten in Amsterdam en in Breda. Doordat de markt waarop Gemalto opereert zo internationaal is, is het logisch dat er kantoren werden geopend in andere landen om de producten op deze manier beter en daardoor succesvoller te distribueren om op die manier het marktaandeel van Gemalto nog verder te laten groeien. De jaarcijfers tonen aan dat het bedrijf hier zeer goed in is geslaagd.


Schandaal met diefstal van data



Gemalto werd sinds 2010 gehackt door zowel een Amerikaanse als Britse inlichtingendienst. Door de hack konden de inlichtingendiensten jarenlang de communicatie via mobiele telefoons onderscheppen zonder dat hiervoor toestemming werd gevraagd bij de desbetreffende telecombedrijven of lokale overheden. Klokkenluider Edward Snowden bracht deze zaak naar buiten, waarna Gemalto in 2015 bevestigde dat er inderdaad sprake was van een hack. Kamerleden in Nederland kregen daarop het advies de simkaart van hun smartphone om te ruilen, hoewel Vodafone, die deze kaarten gebruikt, aanraadde dit niet te doen.


Beursgenoteerd bedrijf



Ondanks de overname door het Franse Thales is Gemalto in 2019 nog steeds een beursgenoteerd bedrijf. De overnamepartner wil hier echter op korte termijn een eind aan maken. De Europese overheden stemden in met de overname op voorwaarde dat een tak van Gemalto, vShield, wordt verkocht. Dit is voor Thales geen groot probleem aangezien dit een onderdeel van het bedrijf is waarin zij minder geïnteresseerd zijn. Het gaat Thales vooral om de beveiligingssystemen voor defensie doeleinden.

Contact