Wat doet een firewall op mijn computer?
Op vrijwel iedere computer is vandaag de dag een firewall geïnstalleerd. Besturingssysteem Windows heeft bijvoorbeeld een eigen firewall, veel virussoftware beschikt over een eigen ingebouwde firewall. De firewall beschermt je computer tegen ‘aanvallen’ van buitenaf. Dit is erg belangrijk omdat een computer vandaag de dag vrijwel altijd online is en dus in verbinding staat met het internet. Dan is een aanval van een onbekend systeem zo opgezet vaak zonder dat je dit als gebruiker direct door hebt, Firewall Groningen.
Een seintje van de firewall bij mogelijk gevaar
De firewall waarschuwt als er een actie wordt uitgevoerd die mogelijk riskant is. Zo krijg je een seintje als je een update van een programma installeert. Vaak is er niets aan de hand, maar de firewall waarschuwt wel even dat je op het punt staat om de software van een bepaald programma aan te passen. Als dat de bedoeling is kun je doorgaan, maar als zo’n melding verschijnt terwijl je zelf geen specifieke actie pleegde is het raadzaam om op je hoede te zijn en de aanpassingen niet zomaar toe te staan.
De firewall zorgt voor ouderlijk toezicht
Als je kinderen ook gebruik maken van de computer wil je ze beschermen tegen informatie die niet voor hen bedoeld is. De firewall kan je daar een handje bij helpen. Je kunt hier ‘parental control’ op instellen. Die zorgt ervoor dat websites met pornografisch materiaal, geweld of andere ongewenste content, worden geblokkeerd. Zo kunnen je kinderen veilig online zijn. Houd er wel rekening mee dat een firewall niet alles tegenhoudt. Het is dan ook raadzaam om de surfgeschiedenis van je kinderen met enige regelmaat te controleren. Deze informatie kun je eenvoudig laten vastleggen door de computer. Bespreek dit met je kinderen zodat zij weten dat jij als ouder controleert wat ze online doen.
Firewall Groningen, wat is de beste firewall?
De firewall die standaard in Windows zit is al heel goed als het gaat om het weren van pogingen tot inbraak van websites en software. Wil je meer bescherming dan kun je ook de firewall van een antivirus programma gebruiken. De meeste totaalpakketten installeren automatisch hun eigen firewall als je de software op je computer zet. Steeds meer internetproviders bieden bescherming aan via een online systeem dat automatisch de computer beveiligt met een firewall. Je maakt hier gratis gebruik van zo lang je abonnee bent bij deze internetprovider. Als je wilt weten of jouw provider deze service biedt dan vind je hier op hun website doorgaans meer informatie over.
Vertrouw nooit blindelings op je firewall
Ook al heb je een goede firewall op je computer geïnstalleerd, vertrouw er nooit blindelings op. Als je een website bezoekt, let dan altijd op wat je doet voordat je blindelings ergens op klikt. Zeker als er wordt aangekondigd dat er software op je computer wordt geïnstalleerd moet je dit alleen doen als je zeker weet dat dit veilig is. Twijfel je, klik dan zeker niet op OK of “doorgaan”. Als je een website bezoekt, check dan ook altijd goed of de URL klopt. Sommige websites worden haast onherkenbaar goed nagemaakt. Zeker als je bankzaken of een online betaling gaat doen is het van groot belang om te controleren of je op de juiste website bent en of een transactie veilig gebeurt. Een firewall is een goed hulpmiddel maar kan nooit 100% bescherming bieden.