DKIM staat voor Domain Keys Identified Mail. Dit is een systeem ontwikkeld door Yahoo en Cisco. Het is bedoeld om mailservers e-mails te laten beoordelen om op die manier spam te kunnen filteren. Als je een mailbox hebt dan zal je merken dat sommige berichten automatisch in je spam map terechtkomen of in een map die “ongewenste berichten” heet. Dit kun je zelf instellen, maar je e-mailprogramma zal ook zonder dat jij dit zelf hebt aangegeven e-mail in deze map plaatsen. Soms onterecht, maar in de meeste gevallen klopt de DKIM inschatting goed, DKIM Utrecht.

Waarom is DKIM zo belangrijk?

Nu zo ongeveer iedereen een e-mailadres heeft wordt er steeds meer elektronische post verstuurd. Steeds meer instanties maken er gebruik van in plaats van post die per brief wordt verstuurd. Helaas maken ook criminelen en oplichters hier dankbaar gebruik van. Ze versturen e-mailberichten naar geadresseerden waarin zij zich voordoen als een voor de geadresseerde bekend bedrijf. In deze mails staan vaak links die leiden naar nep websites. Als je per ongeluk op zo’n site terechtkomt en daar vertrouwelijke gegevens invoert zoals bijvoorbeeld inlog gegevens van je bank, dan komt die informatie in verkeerde handen terecht met alle nare gevolgen van dien.

DKIM Utrecht

Het systeem van DKIM kijkt naar iedere e-mail die binnenkomt. Daarbij wordt beoordeeld of deze mail waarschijnlijk van een betrouwbare afzender komt of niet. Een kenmerk van een spambericht is bijvoorbeeld dat de afzender die wordt getoond een betrouwbare instantie lijkt, bijvoorbeeld een bank of een webshop, maar het e-mailadres is zeker niet van deze instantie. Het probleem is dat veel mensen het mailadres niet controleren. Ze zien een e-mail binnenkomen van de ABN-AMRO bank, Bol.com of LinkedIn en gaan er zonder meer vanuit dat dit bedrijf ook daadwerkelijk dit bericht heeft verstuurd. Soms geeft de inhoud dan nog te denken, maar als de mail goed is opgesteld dan is een vergissing snel gemaakt. Dan is het fijn dat DKIM een oogje in het zeil houdt en dit soort berichten naar de spam map verwijst of zelfs in zijn geheel blokkeert zodat de geadresseerde ze niet eens te zien krijgt.

Houdt DKIM alle schadelijke mail tegen?

Hoe goed DKIM ook werkt, er zijn altijd mails die door de mazen van de wet heen glippen. Het is dus belangrijk om bij iedere mail te controleren of deze inderdaad afkomstig is van de afzender. Als je twijfelt, neem dan gewoon contact op met het bedrijf om na te vragen of het klopt dat er een bericht is verstuurd. Gebruik daarvoor niet het mailadres of telefoonnummer dat in een mogelijk spambericht is vermeld, maar zoek de contactgegevens op de website op. Klik niet op links die mogelijk verdacht zijn en voer zeker geen vertrouwelijke gegevens in op een website die je niet vertrouwt. Spam en phishing mails worden steeds beter van kwaliteit, dat betekent dat ook DKIM steeds moet worden verbeterd en bijgesteld om zoveel mogelijk spam tegen te houden. Dit gebeurt uiteraard ook, maar waakzaamheid van eindgebruikers blijft altijd noodzakelijk.

DomainKeys Identified Mail

Contact